/
0 Comments

Dengan pakcik..gmbar baru sampai..

Depan Hotel Panorama...

Di tangga dekat Kota Gurindam..

Inilah rupa ayam penyet..eh mana nasinya?

Buku menu pun diambik gambar gak..

Letih berjalan, singgah duduk di kedai spek..cover konon nak tengok2 spek..hehe

Atas feri on the way balik..

Alhamdulillah, 24-26hb Jun yg lepas satu lg pengalaman baru berjalan2 di negara org, kali ni ke Tg. Pinang, Indonesia yang terletak di kepulauan Riau. Kalau dilihat dalam peta, nmpk agak dekat la jarak Tg Pinang dengan negeri Johor, ke sana pun dengan feri mengambil masa 3jam shj. Kali ni pergi dengan family..Bertolak jam 1pm dari Johor dan sampai lebih kurang jam 4pm..Kami menginap di Hotel Panorama yg agak berdekatan gak dengan pelabuhan..Malam sampai tu kami mkn dengan kenalan ayah di medan selera dekat pasar utama, berhadapan dengan laut..pengalaman merasa makann fresh made in Indonesia ni..try mkn sjenis siput laut, gonggong (kalau x salah eja..hehe)..Kenyang melantak je terus balik hotel..malam ni nak rehat untuk hilangkan penat dan kumpul tenaga untuk esok, shopping time!! Hehe..oh ye, sebelum tu singgah di kedai ponsel (cell phone), beli simcard IM3 (salah satu nama telecommunication service provider, macam maxis, celcom, & digi di Malaysia)..harganya? 6000! Wow,mahalnyer..hehe, tp sebenarnya bila convert ke RM nilainya lebih kurang RM2 je..Dengan nilai kredit sedia ada dalam tu 5000rupiah, dapatla SMS beberapa org kwn di Malaysia.

Pagi hari kedua, lepas sarapan di hotel, sy dgn pakcik, adik, dan ujang (tourist guide) memulakan misi pertama menjelajah ke pasar2 di Tg Pinang tersebut..Ke pasar sebenrnya lebih kurang dalam 2-3km je, tp saje try angkutan umum (public transportation yg ala2 van prebet sapu) dengan tmbang 3000rupiah seorang, xkira nak ke mana sekalipun, mmg tambangnyer tetap 3000rupiah seorang..Masuk pasar dkat dengan Jalan Pasar ikan, kedai pertama yg kami masuk ialah kedai kain2 dan baju..biasalah, org kata kat sini murah bab2 pakaian dan kain2 ni..so mmg terbukti gak la tahap kemurahannya tu..adikku tu la yg banyak cekadak, punyerla lama tunggu dia nk memilih baju..Sy just beli tudung, kain batik, baju kemeja lelaki, & blous je utk kawan2, sebab ada gak yg pesan. Dah penat shopping, balik ke hotel tengahari tu dan g makan plak di Restoran Ayam penyet..pernah dengar x? Nasi Ayam Penyet ni merupakan salah satu makanan popular org jawa di Indonesia, dan kalau kita perhatikan skrg ni pun dah semakin byk restoran2 di Malaysia yg mula menyajikan nasi ayam penyet ni..Klu dekat2 ni yg saya tau ada di Bangi, Damansara, Pandan Indah, & Gombak..Lepas makan tu terus balik hotel, tidooo kepenatan..petang tu bangun & pegi jalan2 lagi, kali ni berdua je dengn pakcik, saje try jalan2 sendiri ke pasar utama, lepas tu balik ke hotel jalan kaki lalu tepi pantai..dapatla lihat macam2 aktiviti masyarakat tempatan.. Malam plak makan dengan family lg dan kali ni di sebuah kedai makan yg x diketahui nama tempatnya, kali ni sy makan Pecel Lele, Lele tu maksudnya ikan keli..Nasi yang berlaukkan ikan keli dan cicah dengan sambalnya yg saaaangat pedas, boleh buat telinga betukar menjadi merah..huhu..Selesai makan kami ke rumah kenalan ayah shingga jam 12lebih..

Pagi hari last di Tg Pinang, selesai sarapan kali ni sy, adik, & pakcik skali lg ke Jln Pasar Ikan utk shopping lagi, tujuan utama iaitu menghabiskan duit yg beratus2 ribu ni..haha..Ayah & mak dah pergi shopping dulu dengan pakcik yg sorang lagi..so kami berjumpa di sana je, lepas selesai meng’kaya’kan peniaga2 di sana, kami minum lagi di sebuah kedai, rehat hilangkan penat, ohh, jalm dah pkul 11.00am, nak kena balik hotel untuk bersiap. Feri brtolak balik jam 1pm. Balik ke hotel, kemas2 smua barang, yg datang bawak 2 beg kali ni jadi 3 beg..saya pun siap beli 1 lagi beg, bahu pun dah senget2 sbb macam2 khazanah ada dalam beg ni..Kami dihantar ke jeti oleh kenalan ayah tu, terima kasih banyak2 Mamang & family yg sangat banyak bersusah payah utk kami sepanjang berada di sana..Next time rasa macam nak pegi lagi, x puas shopping..;-D



You may also like

Dengan pakcik..gmbar baru sampai.. Depan Hotel Panorama... Di tangga dekat Kota Gurindam.. Ini...