/
20 Comments

Assalamu'alaikum :)

Ok posting kali ni saya nak kongsi tentang tindakan kejam saya di facebook. Apakah itu? Yes!! Remove friends :a.k.a unfriend :)  Bunyi macam jahat kan? Takpe, takde niat x baik pun bila remove2 orang ni.

Few things yg buat saya remove adalah seperti berikut (mengikut turutan):

1) insan yang banyak buat propaganda dan publisiti murahan dengan cuba mengaibkan saya atau keluarga atau apa2 sahaja yg berkaitan dengan privasi saya

2) insan yang cuba berbaik2 dan berkenalan tapi dia sendiri tidak mnunjukkn etika yg sepatutnya (contohnya mahu saya menerima dia sebagai rakan tetapi cuba mengabaikan pertanyaan2 saya, mengelak macam ada udang sebalik batu (em..makan udang pun best gak..)

3) insan yang terlalu 'stalkertive' (..ada ke istilah ni..??) ok, tapi maksudnya orang yg terlalu menyiasat tentang saya sampai ke akar ubi..sedap tu akar ubi..hehe, hingga ke akar umbi sehingga menyebabkan saya rimas dan lemas

4) Insan yang saya rasa x pernah komen/like status saya, atau dengan erti kata lain x pernah respon dengan kewujudan saya sebagai friend di status facebook mereka.

5) insan yang boleh menimbulkan fitnah dan curiga orang, contohnya digossipan dgn saya ke, saya dikatakan ada menjalinkan hubungan sulit ke, ohhh tidak..hehe

6) insan yang tidak LIKE page Devotees. Kenapakah? Oh sebabnya ialah kerana saya rasa selain dikenali melalui sistem kehidupan manusia normal yang bersekolah, pergi ke universiti dan bertemu dengan rakan2 sekelas, saya lebih dikenali kerana kumpulan Devotees. Jadi kalau insan tersebut add saya sebagai friend, tapi saya tak pernah kenal dia, so saya akan assume dia peminat Devotees, tapi kalau page Devotees pun dia x like, maknanya dia pun memang x kenal saya. Logik kan?

7) Insan yang tidak LIKE page HALIM. Hehe, ni last la..lebih kurang sama la dengan situasi di atas. Tak malu kan? :p

Actually setakat friend di facebook, xdelah masalah besar kalau remove ke, x remove ke, friend ke, x friend ke, sebab di dunia realiti kita smua akan bertegur & bersembang gak kalau berjumpa. So don't bother it too much lah. Sebenarnya saya nak bagi peluang pada ramai lagi insan yang mengenali saya tapi dah x sempat nak friend disbabkan suatu masa dulu diriku excited nak cukupkan 5,000 friends di fb, so 10 orang add maka 10-10 saya accept tanpa ada tapisan. Padahal diorang pun add kita sebab kawan dia suggest, dia x kenal pun sapa kita. so this time biarlah mereka yang betul2 nak berkawan, amik berat, dan sokong kita yng betul2 dibuat jadi kawan. Kalau x amik berat, x sokong, baik x payah berkawan ye x? :)

Akhir kata, marilah kita semua berkawan, bersaudara, dan berukhuwwah kerana Islam, bukan kerana Facebook.


You may also like

Assalamu'alaikum :) Ok posting kali ni saya nak kongsi tentang tindakan kejam saya di facebook. Apakah itu? Yes!! Remove friends :a.k...

20 comments:

FADZ said...

jgn remove !! den like sekarang jugak ! :D

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

mujahadah solehah said...

salamun alaik~
alasan yg reasonable~
moral of da story. mmg ptt
tapis dlu b4 accept :)
bkn mjdi slah kalau x accept~

Najmah A. M said...

oh. baru je semalam letak lirik lagu Devotees kat status. so tak leh remove la. keke. ;P

ada stalker tu yang scary. tapi adat artis la kan. kesian awak2 semua...tak ada total privacy. ;)

all the best in everything you do, Mr Halim. ^^

::Cik Pija:: said...

takpe, kwn dengan org yg ikhlas nak berkawan sudah. kalu deme ade niat ta baek REMOVE jeeee. :P

bajukurung said...

boleh x nk kate poyo je..hahahaha..tp suka ati la..ur FB...pe de hal...^______^ ( comfirm kene unfriend gak neh..hahahaha )

Neurotic Studio said...

hehe, boleh la nak kata poyo..tapi itulah faktanya yang berlaku..:p semoga bersahabat kerana Allah :)

nisa_islam89 said...

salam, akhi halim..nisa stuju, betul la, kita kn hati2 ,pe lg hati2 dlm mmilih kwn," xsmudh itu sbnrnya u thu niat dia kwn ngan kita, kdg2 org bt2 baik je, nisa pun dah kna skali,tp yg lepas tu biarlah lps, mga2 lps ni shbt2 fb hati2 n "selidik" tgk dulu dia cmne, bru apprv.mudahan shbt kt smua yg dtg tu ikhlas brkwan lillahi taala, tu je jmn slmt..

Hea Jung said...

ahah..teringat akan diri yg 'ter' remove incik halim..hehehe..(FB sy hny untk sahabat, family dan org2 yg sgt rapat shj. Lg pun buat apa nk bangga ada kawan ramai2 klu lgsg x prnh berckp. Buat hiasan aje pun tak guna jugak.ya dop?) alasan yg sama dgn en.halim jugak.walaupun saya meminati devotees,tp kita tk pernah jumpa in person. jgn ambil hati ya, tp saya lebih menumpukan pada perjuangan dan nyanyian anda. Bagi saya itu lebih penting....kot... Devotees,fighting!! ^_^v

Abd Halim Ahmad said...
This comment has been removed by the author.
Abd Halim Ahmad said...

oh yeke ada remove saya..? x perasan pulak awk yg mana 1. Anyway x terasa pun, jgn jadikan fb tmpt berburuk sangka ;-)

Nur Asy Shuhada said...

kalau no5 tu..naya je..

Hea Jung said...
This comment has been removed by the author.
Hea Jung said...

erm, ye..ada removed. takpe.asalkan saya masih sokong devotees..kan?semoga berjaya dlm AIM ya. Berjalan lah tanpa henti di bumi Allah, agar kita dapat mengerti hidup yang sebenar. InsyaAllah. may Allah bless ^_^v

Airieyahh Aider said...

xnak diREMOVE...sy sokong HA n DEVOTEES! :) dr dulu n insyaallah, pjg umur sehingga akhirnya. :)

Pena Biru said...

Encik Halim, jgn remove sy.... :(

are_jah91 said...

setuju dgn ayat akhir abg halim,,(marilah kita semua berkawan, bersaudara, dan berukhwah kerana Islam bukan kerana Facebook)...

kiranya xadelah kejam sgt kalau abg halim remove:-)

eR said...

nice post....setuju sgt2....

Read-One Nasyeed Group said...

Oooh tidakkk.. naseb baik saya tidak terkategori di dalam pencalonan di atas(calon???) hahaha.. smoga kita sbgai penasyid terus Sukses !! ^_^'

alia zainol said...

jgn remove alia :(

SHAZNI {Shafira Azni} said...

Kite pminat setie abg2 devotees n abg halim pon da x ble add...full da frend nyerk....sedey je rse...