/
10 Comments
Assalamu'alaikum semua,

Hmmm...tak tau nak start dari mana..Ada banyak perkara nak cerita..Sangat banyak..Antaranya?

1) 25-27 Februari 2012 - Pergi Thailand, show dengan UNIC
2) 27-29 Mac 2012 - Pergi berjalan-jalan di Bandung, Indonesia
3) 26-30 April 2012 - Pergi berjalan-jalan & urusan kerja di Seoul, Korea
4) 6 Mei 2012 - Pelancaran Album Devotees 336

OK saya bahagikan cerita mengikut lokasi ye. Untuk post kali ni kita cerita tentang..........


THAILAND (25-27 Feb 2012)

Ke sana bersempena show UNIC dan memandangkan Fadzli UNIC tak dapat join untuk show sesi siang 25hb, jadi diorang minta saya jadi sessionist. Untuk pertama kalinya menjejakkan kaki ke Thailand, bezanya kali ni bukan dengan kumpulan sendiri tapi dengan group orang lain la pulak. Bertolak dari KL ke Kedah jumaat malam (24hb) dan sabtu pagi (25hb) berkumpul di rumah Fakhrul sebelum penganjur datang jemput untuk terus dibawa masuk ke Thailand (ayat macam kena seludup)

Pagi lebih kurang jam 10 lebih dah melepasi sempadan negara, menuju ke Yaala dan singgah sebentar beli sarapan. Gambar bersama Abg Duan Saufee selaku PR, Fakhrul, dan Bazli


Sampai di Yaala tengahari tu kami terus menuju ke pejabat kerajaan untuk sesi taklimat dengan penolong pegawai pentadbiran di sana. Belum sempat kenyang sarapan dalam perut tadi kami dijamu pulak dengan makan tengahari. Betul kata budak2 UNIC, show kat Thailand ni perut memang tak sempat lapar.

Lokasi persembahan petang tu adalah di sebuah universiti yang sebahagian besar pelajarnya beragama Islam. Persembahan dimulakan sekitar jam 3.30 ptg oleh kumpulan-kumpulan nasyid Thailand. Tahu tak, honestly saya sangat merendah diri kerana saya agak orang-orang Thailand tak kenal kumpulan Devotees, tapi once kitorang first sampai dewan show tu untuk sessi soundcheck, budak2 nasyid Thailand tu salam dan ada yang tegur "Eh, kumpulan Devotees kan?"..WOW..! Sy dah mula sedikit confident dan tak sangka betul lagi kata budak2 UNIC yang Devotees dah memang dikenali di Thailand. Bukan setakat diorang kenal saya je, malahan ada salah satu group situ gak yang akan perform lagu Devotees, Sahabat pada persembahan yang sama.

Selesai persembahan UNIC sessi pertama, saya mengambil giliran untuk muncul sebagai special appearance dalam lagu Sahabat yang dibawakan oleh kumpulan Ihsan. Memang rezeki diorang la tak sangka nak perform lagu Sahabat tetiba penyanyi asalnya ada pulak (ayat angkat diri..hihi)

Persembahan petang tu memang happening dan walaupun di Thailand, tapi kita bebas bercakap dalam bahasa melayu sebab memang hadirin yang datang juga bertutur dalam bahasa melayu kelantan. Jadi takdelah masalah komunikasi. Malahan sewaktu saya diperkenalkan pada sessi pertama, bila saya cakap saya kumpulan Devotees & nyanyi sikit lagu Tika Dinihari, semua hadirin sambung nyanyi dan tepuk tangan..WOW LAGI! Memang sambutan cukup mengharukan.

Habis semua persembahan ada la sessi autograf dan fotografi. Keadaan waktu tu memang sangat luarbiasa, terasa macam diri ni Maher Zain plak. Maklumlah, kita datang sebagai artis luar negara yang diundang khas dalam konsert yang memang tiket confirm sold out, ada la peminat2 yang separuh histeria, kami dikawal ketat dan rasa terharu kian melambung-lambung. Memang best masyarakat Islam di Yaala!

Petang tu kami dibawa makan (makan lagi) di sebuah restoran seafood yang permai dan masakannya memang terbaekkk. Tengok gambar di bawah ni. Ni kenalan baru saya. Mula-mula ibunya (besan kepada pemilik restoran) yang bagitau saya anaknya sangat meminati Devotees. Dia ni pun mula-mula sembang nampak pemalu, lepastu baru dia cakap memang minat Devotees dan juga follow semua karya-karya saya. Siap hafal lagu Message Undelivered, Dalam Sujud Cintaku, etc. Time tu gak gua macam dah nak menangis sebab dos terharu tu dah tahap membuak-buak. Tak sangka sangat-sangat muzik kita bukan setakat didengari oleh segelintir Malaysian yang tahu, tapi rupanya kat Thailand ni ha pun dia follow. Alhamdulillah, sedikit sebanyak semangat saya terus bangkit untuk tak jemu berkarya. Oh ye, udang bakar yang disajikan petang tu memang superbmarvellousdelicous! Nyum--nyum---


Kawan baru saya di Yaala, Thailand


Habis makan kitorang pun dibawa ke Pattani untuk bermalam di sana. Saya sebilik dengan Fakhrul dan malam tu disebabkan hotel tu hotel orang Siam, internet pun takdak, kompas pun takdak, langsung takde petunjuk arah kiblat, kami pun pakai ijma' jelah arah kiblat, dan esok paginya tengok matahari terbit, confirm memang tepat kiblat tu..hohoho (ketawa bangga & bersyukur)


Bergambau depan Gardens Hotel, Pattani


Pagi ahad kami bersarapan di sebuah kedai makan yang sangat banyak pilihan makanannya. Tengok jelah gambar di bawah ni. Pagi2 tengah lapar nampak semua benda nak dimakannya

Lauk yang sangat beraneka dan memang sesedap mata memandang, sedap lagi bahu memikul...emmmmm...


Bangunan Majlis Hal Ehwal Agama Islam Wilayah Pattani Thailand. Kalau sesapa nak kahwin kat Thailand, sinilah tempatnya. (Dah takde masalah pasni..ngeh3)


Lepas bersarapan kami singgah di Majlis Agama ni dan lihat ada kursus kahwin sedang berlangsung. Dalam kawasan yang sama ada madrasah yang dah berusia berpuluh tahun. Sempatlah beramah mesra dengan Mudir (pengetua) dan mohon doa & keberkatan ulama'2 di situ.

Balik hotel, bersiap untuk ke Kampung Hapekebendantahtakingatnamanya yang terletak di suatu tempat (pun tak ingat namanya). Di sana katanya ada karnival sekolah tadika dan sekolah rendah Islam. Jadi kehadiran UNIC ni sememangnya satu acara yang ditunggu-tunggu oleh penduduk.

Memang betul pun, sampai kawasan tu dengan diiringi bunga manggar, semua penduduk dan pelajar sekolah berbaris mengalu-alukan kedatangan kami, adik2 kecil comel bagi bunga setiap sorang, pastu kami dibawa berkunjung ke satu-satu booth yang ada di situ yang diusahakan oleh pelajar-pelajar sendiri. Seterusnya selain dihiburkan oleh kumpulan-kumpulan nasyid sekolah, kami sempat juga promo 2 lagu untuk ajak hadirin datang ke konsert yang akan diadakan pada malam tu di Pattani.


Ini makannya! Nampak macam simple, tapi mashaAllah memang sedap sangat2.


Bergambar dengan Ust Uthman dan kumpulan nasyid popular Thailand, Intifadhah


Balik dari karnival tu kami dibawa lepak tepi pantai sementara menantikan Fadzli UNIC sampai dari KL. InsyaAllah show malam tu dia dapat join, dan saya sememangnya berharap dapat turut sama jadi penonton menonton persembahan UNIC, tapi pihak penganjur saje je dah bagitau siap-siap "Abdul Halim, nanti male (malam) nyanyi samo (sama) denge (dengan) kumpule (kumpulan) Ihsan ye..". Wahaha..Ingatkan boleh relaks2, sekali kena perform gak la. Takpe, demi mempromo Devotees I ok jerrr..Cuma yang cuaknya bukan nyanyi lagu Sahabat je, kena gak nyanyi Menanti Di Barzakh. huhu

Lepas Fadzli sampai kami pun dibawa ke tempat penginapan malam ni yang merupakan sebuah chalet tepi pantai. Uhh best best! Ada swimming pool, dan lepas bersiap2 kami terus keluar ke tempat show. Sempat lagi singgah makan dan semestinya rasa yang sangat2 puas hati.

Disebabkan saya datang tanpa membawa sehelai pun baju ala-ala nasyid, jadi kumpulan Ihsan bagi la terus sehelai baju mereka as compliment. Hehe, rasa lamanya x show pakai macamni. Cuba komen, comel ataupun tidak gambar ni?hehehehehe

Muka nerd tak bole bla~


Habis show malam tu dekat jam 1 pagi jugak. Masing2 dah penat dan balik ke Chalet terus collapse.

Keesokan pagi hari isnin kami bersiap-siap untuk berangkat pulang ke Malaysia, dan sempat gak singgah makan (makan lagi) di rumah salah seorang anggota kumpulan Intifadhah. Macam-macam lauk ada. Daripada nasi pulut ayam sampailah ke nasi dagang warna merah. Pagi tu lepas acara touching2 kami pun terus menuju ke sempadan.

Dari kiri cepaaatt jalan ! Eh tak, dari kiri: Abg Rusdee, Halim UNIC :p Pakcu, Ust sapentah, dan Fakhrul


Rindu dah nak balik Malaysia sebab saya pun sebenarnya jadi bidan terjun di saat-saat akhir PR UNIC sungguh2 mintak saya replace tempat Fadzli. Jadi dalam kesibukan saya ikut gak UNIC walhal weekend tu sebenarnya Devotees sendiri ada show di Jom Heboh Melaka. Tapi takpe sebab saya membawa misi untuk memperkenalkan nama Devotees di sana.

Sebelum melepas sempadan, kami berhenti di Danok untuk makan lagi dan melihat2 suasana sempadan. Ternyata memang seperti yang diperkatakan banyak pusat pelacuran sampaikan pusat karaoke pun dinding kedainya dihiasi gambar lucah. Penuh kawasan tu dengan 'ayam-ayam' aneka corak, warna dan perisa. Cewaahh. Takut gak nak pandang diorang lama-lama pasal saya tak bawak duit Thailand. Haha, xlah. Risau diorang datang tanya-tanya pasai apa usha diorang plak kan.


Yang berbaju hijau ni kami panggil Ayah Chik, seorang ahli perniagaan yang kaya dan dermawan. Sangat support nasyid dan baik betul menjaga kami di sana


Jadi tamat sudah kisah perjalanan sepanjang di Thailand 2012 ni sempena persembahan dengan kumpulan UNIC. Alhamdulillah banyak pengalaman dan ilmu yang ditimba, thanks to UNIC dan semua warga Yaala & Pattani yang selalu menyokong dan membantu di sana. Mudah-mudahan ada rezeki dapat datang show dengan Devotees plak. 

Korang nak dengar lagi cerita? OK Sambung next post ye insyaAllah.


You may also like

Assalamu'alaikum semua, Hmmm...tak tau nak start dari mana..Ada banyak perkara nak cerita..San...

10 comments:

Che Nur Hidayah Binti Saufi said...

Assalamualaikm.. memg seronok baca pgalaman abg halim.. xsgka devotees terkenal jgk kt thailand.. makan sokmo deh.. ^_^

SHAZNI {Shafira Azni} said...

Hahaha...ade plak 'ustaz sapentah'....comey la pki bju mlayu purple tuh...cuteee lar....Btw ur blog n ur word mnggelikn hati sayer...ALL THE BEST abg HALIM...

Cheese Cake said...

what an awesome trip ;))
keep it up . Bagi satu dunia kenal devotees .

aleeya sapphire said...

salam... hihi best kn asyk dpt mkn jer..i like

nisa_islam89 said...

Assalamualaikum..bestnya,sama dah tu baju wrna purple,tema devotees :)

نور العين عبد الرشيد said...

mmg nerd giler time pakai baju purple tu. & pix plg akhir,igt apek mana la td.oppppsss #okbai

Qalam Asysyarh said...

Salam abg halim... best jumpa abg halim tadi... XD btw, smartlah baju purple tu.. XD

syakirah said...

Assalamualaikum..x sangka Devotees t'knl kt sne...harap2 lps ni Devotees akn dknli d slrh dunia mcm kump Raihan....yg pkai bju purple 2 awesome la.....=)

ciknadkacang said...

Aihhh.,, abg halim pakai baju pepel jadi silau mata saya..ahaha.. nerd2 pon semad la..!

are_jah91 said...

assalamualaikum,,,tergelak kecil sy bace entry kali..sempoi pnulisan dan osem trip.time pakai baju purple tu mmg nampak agak nerd(",)