Shopping di Korea (Go Green!)

1
Assalamu'alaikum,

Apa khabar semua? Fuhh lama betul tak menulis sesuatu. Sokmo cerita pasal trip ke Korea je kan. Ok takpe, lepas ni Jom Backpacker ada website sendiri, so blog saya ni bulih la kembali menjadi blog yg normal tanpa iklan-iklan perniagaan :p hehe.

Baiklah, kali ni nak share tentang pengalaman bershopping di pasaraya kat Korea ni. Ohhh nampaknya masih tak lari dari topik Korea ye. Hihi. Maaflah ye. Sekadar berkongsi yg mungkin kita boleh ambil manfaatnya. Yup, it's about Go Green.

Apa itu Go Green? Sama je dengan istilah Recycle, Bumi Hijau, dan yg sewaktu dengannya, iaitu mengurangkan penggunaan bahan-bahan yg mengandungi chemical yang tidak terlupus atau akan merosakkan sistem hijau bumi kita ni. Sejauh mana perkara ni kita implement di Malaysia? Oh ya kita ada hari sabtu di kebanyakan pasaraya yang mengenakan sekitar 20 sen untuk caj beg plastik. That is one of the efforts yang kita dah buat dan kita harus menyokongnya dengan BUKAN membeli plastik itu, tapi BAWA SENDIRI beg/plastik kita sendiri dari rumah in order to reduce the plastic consumption.

Ok back to apa yang saya nak share ni. Di Korea ni (cakap macam dah menetap di Korea..puiii..hehe), apa yang menariknya ialah diorang provide gak beg plastik dengan harga 350 Won sehelai. TAPI juga ada 1 sudut yang menyediakan kotak-kotak utk digunakan membungkus barangan yang kita da beli, especially barangan basah, dengan PERCUMA.


Kotak-kotak terpakai pelbagai saiz


Selotape untuk wrapping, gunting juga disediakan


Pembungkus yang handsome adalah paling penting..huahuahua

For me amalan ni sangat bagus & kita pun rasa ohsem je sebab dapat rasa lifestyle yang cambest gini. Lepas bungkus-bungkus tu terus keluar market & naik teksi. Ohh, memang rasa bermakna betul hidup ni..Hehe. OK sampai sini dlu perkongsian untuk kali ini. Untuk pengetahuan semua saya sekarng berada di Korea dan lepasni ada banyak cerita-cerita baru nak dikongsi. Baiklah, selamat bersambung di post seterusnya. Cuba jadi rajin update cerita2 terbaru. Doakan kerajinanku ye. Take care semua, assalamu'alaikum :)

1 comments:

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/